Klaus Iohannis: „România îndeplinește din 2011 criteriile pentru aderarea la Schengen. Acest lucru a fost verificat și răsverificat”

de: Anca Lupescu
07 10. 2022

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la summit-ul informal de la Praga, despre faptul că România îndeplinește încă din 2011 criteriile pentru aderarea la Schengen. Declarațiile vin în contextul în care experții Comisiei Europene au anunțat că vor veni în România pentru controale și verificări în vederea acestui pas.

România, cu un pas mai aproape de Schengen

Șeful statului a spus că îndeplinirea condițiilor pentru intrarea în Schengen au fost verificate și „răsverificate”. Iohannis a confirmat vizita premierului olandez Mark Rutte de săptămâna viitoare în România.

„Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite în special pe controlul la granițe, controlul migrației.

Noi îndeplinim din 2011. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. De facto suntem într-o serie de planuri și proceduri aferente Schengen.

Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, trebuie să existe și între noi și părerea noastră este că toate formatele care ne apropie trebuie finalizate”, a declarat Klaus Iohannis presei, la Praga, unde participă la prima reuniune a Comunității Politice Europene.

El a mai spus că securitatea Europei și controlul persoanelor care vin din afară s-ar îmbunătăți major dacă cele trei țări, România Bulgaria și Croația, ar fi cooptate în Schengen.

„Sunt convins că securitatea Europei și controlul persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în spațiul Schengen”, a susținut șeful statului.

Experții UE vin în România

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze staționate la Cincu”, a menționat Iohannis.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că pe 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”. 

”Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali”, a declarat Bode.

”Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți.

Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul de interne.